#003 #blogg100 Ja, jag gillar leverpastej!

Publicerat 25 Jan i #Blogg100, Personligt

Tredje #blogg100


Ja, i morse när mackan intogs insåg jag att jag verkligen borde skriva lite om vad jag personligen gillar. Ja, jag gillar leverpastej!
Och jag vet att det finns dom som inte gillar leverpastej, synd om dom kan man bara säga. Ofta när man är i Danmark så vill jag i alla fall vid något tillfälle ”Lun leverpostoj” Ljummen leverpastej med knaperstekt bacon och inlagd gurka och champinjoner, hur låter det tycker ni?

Jo, det kan jag säga att det är så in i …………gott att man nästan hör änglarna sjunga! Klart att det måste vara en postoj av god kvalité. Här hemma så har jag några favoriter och den första i det ledet är Heberleins i Förslövs Pastej (som för övrigt gör en massa andra smaskiga saker) Deras pastej har den där perfekta balansen av sötma och höga pastejsmak som lever kvar länge, inga fräna smaker lena och kraftfulla. Mums! En annan är Per i Vikens också god.

Det jag ibland förvånas över är alla dessa hårda smaklösa till och med skivbara pastejer, fattar inte att dom får kalla det pastej när den är skivbar? Bedrövligt! Så nu vill jag ge er ett recept som kanske inte är det där mest hajpade utan mer av baskaraktär : )
Receptet ni får idag är över hundra år gammalt och som ni ser måste ni säkert skala ner det så att det passar er.

En reflektion som jag har gjort genom åren att om vi nu snackar #flavorparing så är nog kombinationen Kaffe och leverpastej den värsta man kan tänka sig överhuvudtaget, dessa två var för sig fantastiska produkter smakar verkligen faaan tillsammans.

Ha en trevlig dag så ses vi i morgon!

Leverpastej 1901

Ingredienser:
10 kg Skållad Svinlever males grovt
8 kg späck males fint
9 hg ansjovis filé males fint
25 ägg
10 liter mjölk
960 g vetemjöl
1 kg brynt gul lök (finhackad)
200 g strösocker
400-450 g salt
80 g malen vitpeppar
20 g malen nejlika
5-6 g malen ingefära
10 g riven muskotnöt
1 struken msk nitritsalt
1,5 liters formar

Tillagning:

Kok upp rikligt med vatten. Skär levern i strimlor ca 2 cm strimlor. Slå på det kokheta vattnet på levern och låt stå i ca 4-5 min. Slå bort vattnet och upprepa skållningen en gång till.
Mal sedan levern på grövsta skivan. Mal sedan späcket och ansjovisen på fina skivan. Bryn löken låt kallna.
Blanda alla ingredienserna väl och smaka av med eventuellt mera socker eller salt, peppar.
Fyll formarna med smeten och baka av dem i vattenbad ca 80 min i 110 gradig varm ugn.
Inner temperaturen skall vara 67 grader ej under.

Gott som sällan!

blog comments powered by Disqus