I kväll bjuder sönerna på middag:)

Publicerat 22 Feb i Personligt

Jodå, ni hörde rätt!
De senaste 12-14 åren har jag mer eller mindre predikat om hur viktigt det är att barnen är delaktiga i köket, varför undrar ni? Förutom att det är socialt så tar man matkulturen vidare från familj till familj. I många år har vi sett en debatt om barnfetma, asociala barn, problem med inlärning osv osv, eftersom jag är ganska praktiskt lagd så ser jag lite tillbaka på mig själv och när jag var liten. Hemma var maten jätteviktig även hos mor och farföräldrar var maten höjdpunkterna och den sociala kulmen nåddes när man satt ner och åt det som hade gjorts. Minnesbilder är också djupt rotade i oss, kommer speciellt ihåg att ofta när man kom hem till mormor så hade hon nybakat vetebröd när vi kom och hälsade på. Så ofta när jag känner den doften så kommer jag ihåg dels dem men även all den goda maten som vi lagade och åt. Jag är övertygad att genom och släppa in barnen i köket så utvecklas även andra oanade egenskaper hos barnen som är del i en positiv utveckling både i och utanför köket.

Barn utvecklas på alla sätt genom mat/matlagning och det sociala kring maten, alltså det finns bara positiva egenskaper kring att få barnen in i köket så fort som det går eller rättare sagt när dom vill. Alla barn är nyfikna och ”hungriga” vilket gör att det är ganska lätt att få in dem i köket bland alla intressanta grejer. Jag menar inte att det skall överdrivas att dom alltid skall vara med i köket för det funkar inte, men de måste få möjligheten att få vilja delta när dom vill.

Jag har goda vänner som alltid gick till dukat bord och när dom flyttade hemifrån höll dom på att avlida av hunger, en del av kamraterna hade aldrig hållt i en stekpanna, inte kokt ett ägg, inte gjort något förutom att bre sina smörgåsar till frukosten. Tänk vilken katastrof att alltid behöva ut och handla färdigt, eller lärt sig tafatt laga mat i senare ålder. Med lite kunskap hemifrån kommer barnen långt på ALLA plan! Jag säger som jag alltid gjort in med ungarna i köket så forts som det går, det kommer alla att ha glädje av!

-  De måste få bli delaktiga. De ska känna, utforska och smaka. Låt dem använda de vassaste knivarna. Då blir det snygga skivor av moroten, och såren läker snabbare än om eggen är slö:)
- Mat förknippas med glädje och humor. Dessutom måste man ta ner allt  på ett plan så att barnen kan förstå och ta till sig kunskapen, utan att behöva sitta och läsa i böcker, matlagning är praktiskt och skall läras ut därefter. Vidare i sin utveckling passar litteraturen bättre.
Det enda sättet att lära sig smaker och råvaror, konsistenser och känslan för god mat är genom att lära sig laga, smaka, känna, dofta, utforska, vara nyfiken. På detta sättet bygger man upp deras smak-referensbank från tidig ålder.

Hittade en liten länk till ett reportage jag gjorde med lite kidz för 5 år sedan.
Aftonbladet

Gött! Ikväll är det Axel och Oskar som skall härja i byssan, och då är det min och hustruns tur att sätta sig till dukat bord:)

Lite bilder från dagen
 • axelnilsson

  NI har aldrig ätit något så gott i hela ert liv!

 • Renée

  Klokt, tänkvärt och sant! Jag "slapp" också laga mat hemma och har haft uppförsbacke med att lära mig efter att jag flyttade hemifrån. Tycker fortfarande inte det är kul att laga mat - tyvärr... Däremot mycket medveten om betydelsen av vällagad, välsmakande mat med bra råvaror istället för halvfabrikat.

  Måste försöka erbjuda mina barn att vara med mer framöver, även om det rent praktiskt är lite bökigt då vi har historiens mest opraktiska och pyttiga kök...

 • Trevligt!

  Det har varit åtskilliga barn och ungdomar som har lagat mat och bakat hemma hos mig. Det har experimenterats rätt friskt, och det har provats kombinationer som många andra tyckt låtit äckliga, men som faktiskt smakat riktigt gott. T.ex så har det gjorts crepes med fyllning av makrill i tomatsås. Det låter ju kanske inte så lyckat med en kombination av fisk och pannkaka, men det smakade bra. Det var inte mitt påhitt, utan detta kom till som resultatet av en 13-årings experimenterande i köket.

 • MarieSan

  Åh härligt, tycker precis som du att barn ska finnas i köket, har perfekt exempel på det, Min gode vän Peter som är otroligt matglad låter alltid hans barn dels vara med och handla så att de lär sig utbudet och sen är det med och lagar maten, provsmakar, de är otroliga små gourmander båda hans barn. För ett tag sedan så skulle de på resturang besök, då servitören beklagade sig för barnen att de inte hade någon barnmeny eller så var den slut, då sa Filippa som då var 6 år....det gör inget, jag äter inte barnmeny jag vill hellre ha den där goda Fisksoppan ni har här, den har jag ätit innan och det är så goda musslor i den.....
  sådär skulle jag vilja att alla barn svarade:-). Jobbar på förskola där maten är under all värdighet, man blir ledsen i ögat när man barn som har förälder som jobbar som kock, som säger...pappa de där fiskpinnarna som du har gjort ( han hade gjort dem från grunden) är inte lika goda som de på dagis...(helfabrikat) suck!?
  Hoppas kvällen blev trevlig, m v MarieSan

 • Det där såg gott ut. Ha en smaklig måltid och en trevlig kväll!

blog comments powered by Disqus