Rikard Nilsson

Att beskriva sig själv utan att tala i egen sak är en omöjlighet. Därför bad jag Gunnar Törnquist ansvarig för restaurangguiden Sveriges Bästa Bord i över 17 år att skriva ner några rader om mig.

Det var i slutet av åttiotalet. Platsen ett kocksymposium på Grand i Mölle. Där var den dåtida kockeliten samlad med Leif Mannerström som inspiratör.

Det var första gången jag mötte Rikard Nilsson. En gänglig och hungrig skånsk kock som redan fått en av de bästa grunder man kan få. Han hade stått vid spisen i ett år på Johanna i Göteborg. Han hade den rätta glöden och ingen kunde stoppa honom.

Jag kan fortfarande komma ihåg smaken av hans kronärtskocksås. Den var för övrigt med när han några år senare blev Årets Kock. Idag är han en berömd stjärnkock. Han har fått Gastronomiska Akademiens Guldmedalj och blev Årets Kock 1991. Mellan 1989 och 1993 var han ett av ankarna i det svenska kocklandslaget. Han är nordisk Mästare, Europamästare, Årets Krögare och har haft ett eget TV-program. Som bildade skola för matprogram i svensk TV.

- Tävlandet har gjort mig stresstålig, lärt mig vikten att planera och förutse problem. Så att man alltid kan fullfölja med toppkvalitet. Det är som att springa 10.000 meterslopp i min egen takt utan hänsyn till klungan. Och veta att man kommer att vinna. Det låter kaxigt men den inställningen måste man ha. Man måste vara fokuserad på det man gör det får inte finnas något annat i huvudet.

Denna inställning märktes inte minst när han blev europeisk Mästare i Bordeaux  1998. Bakom den segern låg över 600 timmars träning i ett tävlingsliknande kök i Stockholm. Tänk då på att han varje gång måste flyga upp så den investerade tiden närmade sig 1000 timmar. Men denna noggranna förberedelse hade han stor nytta av direkt. Han blev snabbt försenad i sitt tidsprogram eftersom han hade fått fel gas i gasspisen. Trots det behöll han sitt fokus, tog igen tiden och vann. Stort!

- Jag har alltid tyckt att mat har stått för något trevligt, inte minst hemma i min barndom. Jag gick från 3-årig ekonomisk linje till kockutbildning för att jag vill syssla med något praktiskt. Från början är det mor och far, sedemera min bror och nu min egen familj som betyder mycket för min yrkesutveckling. Men även Jesper Aspegren, kollegor och alla mina Årets Kockkompisar. De är ju vänner för livet.

Idag är Rikard inte dagligen knuten till ett restaurangkök utan har valt att dela med sig av sina kunskaper, att inspirera andra och få utlopp för sin kreativitet i vidare bemärkelse. Han jobbar med allt från utveckling av rymdmat för NASA till genomgång och uppstrukturering av restaurangkök såväl svenska som internationella. Vad som ligger däremellan är konsultuppdrag inom marknadsföring, författande av kokböcker mm.

Som alla proffs söker han idag det enkla sparsmakade som bygger på bra förberedelser och pinfärska lokala råvaror. Det blir hans matprofil och själv hoppas jag att han kan fortsätta att sprida den i alla led inom mat och matlagning i Sverige. Här behövs han mer än någonsin.

Gunnar Törnquist