Paradoxalt, förvirringen är total! #blogg100

Publicerat 19 Feb i #Blogg100, Personligt

Har inte kunnat låta bli att tänka på hur förvirrade människor verkar vara när det kommer till livsmedel.

De senaste två åren har det varit full fart på debatten om E-nummer och tillsatser. Utan att ha läst mer än hälften av vad som skrivits om för och emot, bra eller dåligt så kan jag ur mitt perspektiv bara konstatera att folk inte har en susning om vad de talar om, speciellt när en och samma människa en sekunden är helt rabiat och helt emot E-nummer och tillsatser i livsmedel och sedan i nästa stund berättar nästa helt religiöst om ett restaurangbesök i Spanien hos Världens största kock Ferran Adria. Personligen gillar jag det som Ferran åstadkommer och beundrar också hans enorma tekniska och finurliga kreationer, utan att lägga någon värdering i bra eller dåligt med tillsatser farligt eller ofarligt. Jag har också varit hos honom ett antal ggr även om det nu de sista åren nästan varit helt omöjligt att få bord på El Bulli.

Nu kommer just den stora förvirringen in i bilden om tillsatser, modifierade stärkelser och annat som vi nog bör beteckna som tillsatser och framför allt det som debatteras i media. I princip så är det just dessa olika ”specialtillsatser” som väldigt många restauranger i hela världen exprimenterar med just nu i samma andetag som hela Sverige debatterar om E-nummer och allt annat som skall bort och som är farligt för oss….hm. Trenden är tydlig ute i restaurangvärlden och massor med restauranger experimenterar med olika möjliga och omöjliga rätter där tillsatserna i princip är ett måste, för att kunna uppnå det ”omöjliga”

Så får ni inte i er något utav dessa tillsatser i livsmedel från olika butiker så kan ni vara ganska säkra på att ni får i er det från restauranger runt om i världen.
Det som nu sköljer över landet, alltså E-nummer debatten och tillsatser har verkligen satt fart på många livsmedelsföretagens produktutvecklings-avdelningar. Man gör allt för att bli av med E-nummer……hm. Jag menar att alla E-nummer inte är av farlig karaktär och det bör understrykas i den befintliga debatten.

Det under de senaste åren dykt upp en hel del olika produkter, som formulas och texturförändrare och andra tillsatser som just gör det omöjliga möjligt. Alltså olika ”tillsatser” som gör det omöjliga möjligt, det kan vara modifierade stärkelser. Alginater som tillexempel Natriumalginat (E401), kalciumsulfat (E516), natrium-, kalium- och kalciumdifosfater (E450). Ett annat litet exempel är att man kan tillexempel göra olivolja till ett pulver, ja det kan man fråga sig om det skulle vara trevligt att strö på salladsbladen? Köttlimmet har ni väl inte missat? Det har funnits tillförsäljning ganska länge för restauranger runt om i världen. Jag vill understryka att jag i denna text inte gör någon som helst bedömning av vad som är ok, mindre bra eller farligt, konstaterar bara att förvirringen är total, vilket roar och oroar mig en aning.

För egen del gillar jag en hög teknisk nivå på matlagningen, men det viktiga är att alla råvaror är naturliga och inte de inte ligger som ett vitt pulver i en burk. Visst har jag en del ”tillsatser” i burkar, men de är inte farliga.

 • K-I Grytlund

  Det var ju ett intressant inlägg i livsmedelsdebatten. Det är väl bara att konstater att vara lagom fanatisk och att ha lite sunt förnuft räcker ofta långt. Att t.ex några grisbönder bär sig för jävligt åt innebär ju inte att alla är misshandlar sina djur. Har på senaste tiden ätit mycket fint griskött där nassarna har badat i halm och fått mat i rättan tid.

  Herr Nilsson skriver f.ö. riktigt bra och han behäver inte be om ursökt för det!

 • Ja, denna herr Nilsson är mycket kunnig och skriver mycket bra.

  Ingen monkey business här inte. ;-)

  En av de tillsatser som varit mycket omdiskuterad, speciellt i samband med ADHD och hyperaktivitet, är smakförstärkaren natriumglutamat. Den förekommer naturligt som signalsubstans i hjärnan. Jag har själv "diagnosen" ADD, och har testat en del med natriumglutamat, utan att ha kunnat se någon skillnad i aktivitetsnivå hos mig själv eller andra som har ätit av min mat. Det finns många forskare som vill hitta enkla förklaringar på allting, men i 9 fall av 10 har de fel. Jag bryr mig inte ens om att lyssna på dessa s.k experter.

 • Jag håller med om att många inte har en susning om vad de snackar om, när det gäller E-nummer. Många av dem förekommer naturligt i kroppen, och andra är livsnödvändiga för oss. T.ex så har vanligt C-vitamin ett E-nummer. C-vitamin behöver vi få i oss. Den är inte skadlig alls. Detta är ett vitamin som är vattenlösligt, och eventuellt överskott passerar njurarna och kommer ut vid nästa besök på nödingången.

  Det finns ett fåtal E-nummer som dock är mindre bra, och det gäller vissa konstgjorda färg- och smakämnen. De flesta av dessa har redan blivit förbjudna i Sverige, som t.ex azofärgämnena, men de blev tillåtna igen i och med att vi blev medlemmar i EU.

  De flesta tillsatser med E-nummer är ofarliga om man inte överkonsumerar dem, men å andra sidan så är t.o.m vanligt vatten farligt, om man konsumerar för mycket. Det är rätt konstigt att folk kan reagera över vissa av dessa tillsatser, samtidigt som de överkonsumerar vanligt koksalt, för att inte tala om alla dessa bordsmargariner i light-utförande. Dessa fetter är definitivt inte bra att få i sig. Vanligt hederligt smör är mer hälsosamt än bordsmargarin. Gammeldags mjölk är mer hälsosamt ä minimjölk och lättmjölk.

 • rickmacone

  Oj vad glad jag blir när jag läser din kommentar, du har verkligen koll Danne!
  MVH R :)

blog comments powered by Disqus