Wow! Enormt gensvar på en söndags-irritation.

Publicerat 05 Dec i Personligt

HADE VÄL ALDRIG ENS I MIN VILDASTE FANTASI KUNNAT FÖRESTÄLLA MIG
ATT JAG KUNDE FÅ IGÅNG FLERA HUNDRA UNDERBARA MÄNNISKOR PÅ DETTA VIS!

Tack säger jag till er! Tack för detta massiva stöd och i och med detta fortsätter jag såklart! Vad gör vi nu då?
Kom med förslag! : )

Wow! Jag säger bara wow! Vilket gensvar! Det hade jag inte riktigt förberett mig på när jag satt i soffan igår kväll och skrev för att jag blev irriterad över HJ ogenomtänkta pitch mot vår bransch.

Det jag skrev var följande:

”Jag blir så trött på att hela tiden höra Håkan Juholt, att sänkt restaurangmoms inte gynnar Sverige! Jag är så trött på att höra alla möjliga konstiga saker om restaurangbranschen, det är bara svartkörare som håller på med restaurang, osv.
När ni äter en kycklingsallad på macken betalar ni 12 % moms, så fort ni sätter er på en stol i en restaurang så betalar ni dubbelt 25 % moms!

Jag är ledsen över den styvmoderliga behandlingen som restauranger har fått genomlida i alla år!
Sossar tycker inte att vi skall gå på restaurang, och ibland undrar jag hur det är med de andra partierna, eftersom allt skall ta så förbannat långt tid med förändringar. Alla hjälpinsatser för olika branscher sker mer eller mindre direkt, medans det skall ta flera år innan någon reagerar över vår bransch.

Vi får istället inskrivningsliggare, där vi skall skriva in oss varje dag, undras hur det skulle se ut i bankvärlden att alla skall skriva in sig i ”liggaren” ”ja nu är jag på jobbet” Dessutom direkt-uppkopplade till skatteverket med kassaapparaterna.

Ett företag ställer ut på en mässa, besätter sin monter med personal och utrustning osv, personalen bor på hotell. Låt oss säga att företaget lägger en halv miljon (500 000) i allt som har med mässan att göra i kostnader. Allt är avdragsgillt Så fort någon i personalen går ut i mässgången och drar in en kund i montern för att visa hur bra produkter de har, händer nått! Wow! Vilka fina produkter ni har, säger kunden. Och personalen i montern säger,låt oss träffas i kväll över en middag och diskutera upplägget för affären, sagt och gjort. I samma ögonblick som de kommer in i restaurangen så ändras förutsättningarna, och företaget får helt plötsligt bara dra av 90 kronor per/person. Det skulle jag vilja säga är att diskriminera en hel bransch! Och nu gnäller alla över förändrad restaurangmoms! Jag säger tack till alliansen för att i alla fall ta ett steg i rätt riktning!

Men det behövs göras ännu mer här, full avdragsrätt för företagen som spenderar miljoner på väsentliga saker!
Restaurangnäringen är en viktig del i Sveriges utveckling!

Vi är Världsmästare på mat, Europeiska mästare i matlagning, nordiska mästare i matlagning, Svenska mästare i matlagning Årets Kock I snart 30 År och stilbildande världen över när det gäller gastronomi och ligga i framkant! Snälla vakna från er dubbelmoral! HOTEL & RESTAURANGBRANSCHEN ÄR EXTREMT VIKTIG FÖR SVERIGE!

Alliansen! Gör mer för branschen! Alla är inte svartkörare! Se till att göra förutsättningarna bättre för branschen så att man minskar den svarta delen! Är det rimligt att en bransch skall acceptera ett snitt på 3 % i lönsamhet!? ALLA RESTAURANGER OCH HOTELL LIGGER INTE I DE STORA STÄDERNA!

Den belysning som Sveriges restauranger ger Sverige rent publikt i Världen borde vara nått som man värdesätter istället för att se ner och särbehandla dem negativt.

Lått oss stänga alla restauranger en vecka eller två! Vad händer då!?

Ja, så va det sagt!”

Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att mitt lilla inlägg på Facebook skulle ta sådana enorma proportioner!

Visst är jag glad att det händer nått, och mest glad är jag för de reaktioner jag fått, från BRANSCHEN!
Tack alla ni! Ja vi ser att det är mer delningar än kommentarer 376 ”Gillar” detta, 66 kommentarer och sist men inte minst 104 ”Delningar” Alltså mer delningar än kommentarer! Wow!

Jag vet inte hur många politiker som läst mitt inlägg, men det är antagligen en del. Några har reagerat och sagt ”bra där” från mitt eget parti, men antagligen stannar det vid just det ”bra där”.
Så frågan är vad man gör efter detta, skall vi skapa en ny grupp på Facebook som driver frågor för branschen? Eller låter vi det rinna ut i sanden?

Kände bara att jag ville skriva detta inlägg och tacka alla för det enorma stödet, och låt oss göra nått av det så att det märks, det intressanta är att jag i mitt inlägg bara skrapade ”lite på ytan” vi kan dyka ner i fler frågor som rör oss!

En sak som jag känner kommer i kläm, det är förhållandet mellan restaurangmomsen och vård, äldrevård och sjukvården. Jag måste säga att jag FÖRUTSÄTTER att dessa tre delarna som jag ibland kallar Basics’s SKALL fungera och jag menar att det finns utrymme för vår bransch att utvecklas på ett bra sätt UTAN att det påverkar dessa GRUNDLÄGGANDE viktiga delar. Sagt!

ARBETSLÖSHETEN däremot, den fixar vi om vi får förutsättningar som är drägliga och icke existentiellt påverkar våra verksamheter. Och med rätt förutsättningar kommer Hotell & Restaurangbranschen att anställa massor av duktiga välutbildade individer som brinner för service och turism.
Turismen kommer att bli betydelsefull för Sverige! Vi har massor att visa upp! Turismen kommer inom 10 år vara en lika självskriven ”hörnsten” inom den Svenska ekonomin som Industrin är idag!

Sist måste jag säga att jag skulle kunna skriva vidare i flera dagar på detta dokument men, skall upp i morgonbitti och promota Sverige och allt det vi kan erbjuda! Restauranger, Hotell, Gårdsbutiker, Lokala odlare, Mjölkbönder ja i stort sett alla som förser alla intressanta och kreativa duktiga matlagare som verkar för sin region och sina lokala leverantörer.

Har säkert missat en massa sköna människor därute! Men det kommer mer från mig! Jag lovar!

Tack för alla era underbara reaktioner och hejarrop!

Håll grytorna varma! Och hör av er om ni har nått att ventilera!

Med de vänligaste hälsningarna från

Rikard Nilsson : )

 • Kände mig allt lite träffad där Rikard eftersom min kommentar var just "Bra där" på ditt mycket tankvärda FB-inlägg (även om du kanske inte syftade på just min kommentar och delning)! =) Har försökt att engagera en del av restaurangbranschen bla i eget branschråd, utbildningsråd, driva branschfrågor mm tillsammans och tyvärr som du kommenterar så stannar det just vid ett "bra där" många gånger i brist på just engagemang från de egna leden! Utan engagemang kan man inte påverka alls! Vi behöver ambassadörer! Ta täten! ;)

 • Christina Linnea

  Fantastico!

  Riki: Politiken är inget nollsummespel, även om många tycks utgå från det. Feltänk! Om det inte finns ett sunt näringsliv kommer det inte att finnas en sund sjuk- och äldreomsorg.

  Ditt inlägg tar upp den tråd jag spinner på i mitt specialarbete inom Guide- och turismutbildningen. Min andliga spis går inte på sparlåga. Det är snarare så att tryckkokaren är farligt nära explosion om den inte ventileras. 

  Mitt arbete kommer att läggas fram den 11 januari för att därefter ingå i en version av "Draknästet" och där finns redan dina tankar med, om än i en något "mildare" variant.

  Dina synpunkter passar in som en primär del av den kontext jag målar upp för turistnäringen och jag skulle utan svårighet kunna argumentera inför juryn om jag får ta med dina konkreta tankar i mitt arbete.

 • Go for President!

blog comments powered by Disqus